Innovationer i Piemonte!

Lekker-barolo-til-pen-pris-1

Klassisk tradition blir till innovation!

Efter att under hösten bekantat mig med viner från Piemonte måste sägas att ungdomlig innovationskraft nu är på väg att ta över. De testar gränser, prövar nytt och får fram viner med mer frukt och mindre strävhet – allt med de klassiska tonerna i botten. Tillsammans med att vi från 2008 o framåt haft några riktigt bra årgångar gör att vinerna är mer tillgängliga än tidigare.

Guilia Negri är en av många vinodlare av den nya generationen som förstår vad vinkonsumenterna vill ha. Barolo´n La Tartufaia tar vara på jordmånen i La Morra som ger mindre sträva viner. Under vinifieringen används bl.a. olika fat för lagring för att nämna lite kring hur hon arbetar. Allt för att hålla nere strävheten och öka vår upplevelse av röda bär, torkad frukt, läder, mineraler, ja allt som ska finnas där. Lättillgängligt och det är bara att njuta av ett underbart vin med lång eftersmak. Tanniner – de är mycket välpolerade – ger en lagom struktur så man vet att vi är i Barolo. Detta är andra årgången som Guilia tar fram sin Barolo och har en redan högsta kvalitet. För 259 kr kan man inte få mycket mer, ska bli mycket spännande att följa henne framöver.

Måste också lyfta fram vinhuset Michele Chiarlo i Monferrato. Välkänt och står för tradition. Sönerna börjar nu ta ut svängarna och i september kom La Vespa. Ett vin på traditionella druvor som kompletterats med Syrah. Även här hanteras Nebbiolo-druvorna så att vi får uppleva mer bär och frukt. En druvblandning (50% Nebbiolo, 30% Albarossa och 20% Syrah) ger ett underbart vin till mörkt kött, lite kraftigare tillbehör men gör även en mustig lasagne ännu bättre.

Jag kommer att fortsätta att botanisera i viner från Piemonte och om du gör mig sällskap lovar jag att du inte blir besviken.

Rolf